Hírek

Az EBRD új energiastratégiája 1 milliárd eurónyi tőkét kíván mozgósítani a magánszektorból

az-ebrd-uj-energiastrategiaja

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tegnap fedte fel az energiaszektorra vonatkozó stratégiáját. Középpontjában a szén visszaszorítása áll.

A gáz továbbra is befektetési lehetőség marad, azonban a szén és az olajágazat irányából a megújuló energiák irányába terelik a befektetéseket.

„… A Bank a továbbiakban nem finanszírozza erőművekben felhasználásra kerülő szén bányászatát és elektromos áram széntüzelésű erőművekben történő előállítását. A Bank a leállítja az összes olaj feltárás finanszírozását is, továbbá ritka és kivételes helyzetektől eltekintve – amikor az ilyen beruházások csökkentik az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását – nem fogja támogatni az olaj feltárási fejlesztési projekteket sem” – írták közleményükben.

Az idei évben már számos jelentést adtak ki. ezek megerősítésére a következőket nyilatkozták- „az éghajlatváltozás és a rossz minőségű levegő formájában jelentkező kihívásokra sürgős és határozott lépésekkel kell válaszolnunk.” Ehhez elengedhetetlen, hogy átálljanak a megújuló energiahordozókra, úgy hogy a szállítást és hűtést megújuló forrásokra alapozva villamosítják.

A Katowicében Lengyelországban tartott klímaváltozási tárgyaláson az EBRD bejelentette a kijelölt pénzintézeteken keresztül történő megvalósítási terveket. Ezek értelmében mintegy 1 milliárd euró befektetést kívánnak bevonni a magánszektorból 2021 el bezárólag.

Szeptemberben jóvá hagytak egy 250 millió eurós keretre vonatkozó tervet és a bank már támogatást nyújt további környezetbarát kötvények kibocsátására. A keretek célja – „az átláthatóság ösztönzése és a környezetbarát normák betartatása a pénzintézetek ügyfeleivel, és jelentések készítése a finanszírozás tárgyát képező projektek környezetre gyakorolt mennyiségi és minőségi hatásairól, illetve ezek előnyeiről.”

Ezek a kötvények hatékony finanszírozási módnak bizonyulnak a fenntarthatósággal kapcsolatos projektek finanszírozására vonatkozóan, és az EBRD becslései szerint az ilyen céllal kibocsátott kötvények értéke 2017-ben meghaladta a 155 milliárd dollárt. A környezetvédelmi kötvényeket kiterjesztik a feltörekvő piacokra, és kiemelték, hogy az EBRD forrásokban részesülő 36 ország csupán 2% át adja a globális kibocsátásoknak.

Az EBRD már elindította a régióban tevékenykedő pénzintézetek segítésére irányuló műszaki együttműködési programot a környezetbarát kötvények kibocsátása terén sikeres régiókban.

0 Comments
Címkék:

admin