Hírek

Mit nekem 10 százalék! Avagy fillérrel szokták az aranyat kímélni…

mit-nekem-10-szazalek-avagy-fillerrel-szoktak-az-aranyat-kimelni

Fillérrel szokták az aranyat kímélni, tartja a régi közmondás. Ez a közmondás napjainkban is használható A napelem modulok tisztítása sokak számára felesleges költséget, elhanyagolható tevékenységet jelent. A nagy többség arra alapozza érvelését, hogy majd az eső és a hó télen lemossa amit letud, a többi pedig már annyira elenyésző mértékű szennyeződést jelent, mely nem befolyásolja a napelemes rendszerünk teljesítőképességét.  Van benne igazság, de gondoljuk csak végig a dolgot egy kicsit alaposabban.

Ha napelem parkról beszélünk vélhetően a beruházó, legyen szó cégről vagy magánszemélyről, minden bizonnyal, egy szabad szemmel is jól látható összeget invesztált a beruházásba. Ki pályázati pénzből, ki banki finanszírozást segítségül hívva, és vannak akik saját tőkéből valósították meg terveiket. A beruházás mértéke a felhasznált alapanyagokat figyelembe véve megközelítőleg 220-250 millió Ft-ra tehető. A cél minden esetben ugyanaz, mégpedig hogy ezek az erőművek a lehető leghatékonyabban üzemeljenek és a lehető leghamarabb kitermeljék a beruházás költségét. Elhelyezkedésüket tekintve többségében szántóföldi környezetben, és ipari területeken valósultak meg ezek a beruházások. Ez a környezet rengeteg szennyező körülményt hordozhat magában, melyre első körben talán nem is gondolunk. Szántóföldi környezetben folyamatos a légmozgás, a szél hordja a port, a különböző kultúrák virágporát, nem beszélve arról ha esetleg egy forgalmasabb dűlő út vagy aktív művelésbe bevont terület mellett helyezkedik el erőművünk. Ez esetben fokozott a szennyezés lehetősége. Aktív művelés mellett, amíg egy kultúra a földbe kerül több alkalommal is gépek művelik annak területét, majd a növényvédelem és a betakarítás is folyamatos porterhelést jelent erőműveinkre.

 Ipari létesítmények, esetleg nagyobb raktárhelyiségek tetejére telepített rendszerek esetében is aktív a szennyezés. Ezek a létesítmények túlnyomórészt forgalmas útvonalak mentén, ipari övezetben, főútvonalhoz, autópályához közel helyezkednek el. Az itt közlekedő járművek folyamatosan felverik, mozgatják a mindössze néhány mikron méretű port, mely nap végén amikor a forgalom elcsendesül, lerakódik a felületekre. Mivel a napelem modulunk a legfelső réteg, így nagy eséllyel arra. Majd megérkezik a várva várt tavaszi vagy esetleg nyári zápor, mely nem túl intenzív, csak egy vidéki kifejezést használva “elveri a port”. A napelem modulok felületén finom nyálkás réteg alakul ki, mely megszáradva olyan bevonatot képez, ami visszaveti rendszerünk termelőképességét.

Mindegy, hogy hol vagyunk, mindegy, hogy mekkora a rendszerünk, a nap mindenkire ugyanúgy süt, ezzel együtt az eső és a különböző szennyeződés is mindenkit ugyanúgy érint. Európa más fejlettebb iparral és mezőgazdasággal rendelkező területein egyes kimutatások szerint a rendszerek hatásfoka átlag 7-10%al csökken, ha nem tisztítjuk azokat. Számoljunk csak utána. Egy 0,5 MW-os park átlagos hozama ~ 20 millió forintra tehető évente. Ebből még lejön pár költség, más karbantartást is el kell végezni, de ha még ennek az összegnek a 7-10% át is hagyjuk elveszni, akkor a beruházásunk megtérülésének idejét még inkább kitoljuk.  Az SLR Cleaning Kft erre a veszteségre és a veszteségek elkerülésének módjaira próbálja felhívni a figyelmet. A szolgáltatásért vagy gépeinkért természetesen pénzt kérünk mi is, mint minden valamire való szolgáltató cég, ugyanakkor igyekszünk rávilágítani arra is, hogy az üzemeltetés során is hosszútávon gondolkozzanak a rendszerek tulajdonosai. Mindenki végiggondolhatja mennyit termelt rendszere, és pontosan tudja mennyit jelent a 7-10 % veszteség. A nyugat Európai tapasztalatok azt igazolják, hogy évente egy takarítás minden rendszer számára ajánlott. Tavasszal vagy az őszi időszakban a mezőgazdasági betakarítások befejeztével, érdemes elvégeztetni a napelemes rendszer tisztítását a magasabb hozam és gyorsabb megtérülés érdekében.

Egy egyszerű hétköznapi kísérletre biztatom azokat, akik nem látják értelmét szolgáltatásunknak, termékeinknek. Minden bizonnyal, aki rendelkezik napelemes rendszerrel nagy eséllyel rendelkezik valamilyen közlekedési eszközzel, például autóval. De ha azzal nem is, házzal biztosan, melynek vannak ablakai. A szkeptikusokat arra kérem, hogy hagyjanak fel a kocsi mosással csak néhány hónapra. Figyeljék meg az autójuk tetejét. (Panoráma tetős vagy napfénytetővel rendelkező autók esetén a leglátványosabb a kísérlet eredménye). Azt hiszem a normál festett felületen is látszani fog, hogy milyen mértékű az a szennyeződés a napelemekre rakódik, annak ellenére, hogy mossa az eső is. Aki nem rendelkezik autóval, az csak egyszerűen ne tisztítson ablakot 1 évig. Ha a kísérlet végére értek, gondoljanak bele, hogy a napelemük még pénzt is termel…. Biztos vagyok benne, hogy számukra is világossá válik majd, hogy miért is fontos tisztítani a napelemeket.

( Solarcleano robot munka közben)

További érdekes információkért, videókért látogassanak el weboldalunkra a www.solarcleaning.hu oldalra, keressenek minket, kérdéseikkel, ajánlatkéréseikkel, készséggel állunk rendelkezésükre.

0 Comments

admin