Hírek

Rekordot döntött az ország villamosenergia felhasználása

rekordot-dontott-az-orszag-villamosenergia-felhasznalasa

A rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot (MW) a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai alapján – közölte a MAVIR az MTI-vel pénteken.

Az előrejelzések alapján tudható volt, hogy meg fog dőlni az eddigi 6825 MW os rendszerterhelési rekord amit még március elején és november végén is mért a MAVIR. Egy átlagos téli napon 6000-6600 MW között mozog a csúcsidőben a rendszerterhelés.

MAVIR a villamosenergia-rendszer többi szereplőjével együtt már korábban megtette a szükséges lépéseket nem csupán a hideg, hanem más szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére is. A szükséges kínálat rendelkezésre áll – mondta a közleményben Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket.
Ezen kívül feladatuk a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítése, amihez MAVIR rendelkezik az előírt szükséges tartalék mennyiséggel – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

0 Comments

admin